Upphovsrättslagen

UPPHOVSRÄTTSLAGEN

Information till företagare, föreningar & övriga annonsörer.

Det är lätt hänt att man snabbt vill ha en trevlig bild till sin Facebook, blogg eller andra sociala mediers inlägg. En snabb sökning på Google och så finns det en uppsjö av fotografier, bilder och grafiskt material att välja och vraka mellan.

Eller?

Bara för att det finns tillgängligt på webben, betyder detta att det är helt OK att ladda hem, kopiera eller ta en skärmdump och använda sig fritt av dessa?

Naturligtvis inte, i det stora hela så skyddas konstnärliga verk av upphovrättslagen . Det talas om vad som är ett litterärt eller konstnärligt verk och verkshöjden, men grundregeln och vett och etikett på nätet är att om man är osäker så måste man kontakta och få ett OK från upphovsrättsmannen. Det finns webplatser med material, d.v.s. bildbanker.  Det finns nedladdningar som är gratis eller som man betalar för. Man köper rättigheten att få använda sig av bilden X antal gånger på vissa platser (tidningar, sociala medier, kataloger osv.) detta kommer man överens med upphovsmannen.  Bilden får inte heller retuscheras eller manipuleras utan tillstånd.

*Om du hittar en bild/foto på webben tänk efter och kolla alltid med upphovsmannen! Om det är OK att ladda ned så står det ofta i klartext på sidan.

*Vett och etikett är att uppge upphovsmannen, länka till sidan där verket fanns för nedladdning, uppge en fotografs namn osv.

*Framför allt, ge cred till den som förtjänar det! Ta själv inte åt dig äran för ett bra fotografi. Uppge alltid fotografens namn (den du redan frågat om lov).

Definitionen av verkshöjd lyder:
”Prestationer som har tillräcklig egenart för att utesluta att något liknande åstadkommes av någon annan dvs. frånvaron av risk för dubbelskapande.”

Tips! Har du tillgång till egen kamera eller känner någon som kan hjälpa dig så ta egna fotografier. Detta kan vara ett billigare alternativ om man inte har budget för att anlita en fotograf eller betala för bilder hos en bildbyrå/bildbank. Symbolen © gäller inte i Sverige, men kan vara en bra påminnelse om att man vill skydda sitt verk.
 

Läs mer på:
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

Upphovrättslagen (PDF)

Share Button
Dela gärna! ♥Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0